Pentru a avea succes, ai nevoie de talent și de multă muncă, dar ce este mai important? Dacă te întrebi, citește mai departe pentru a afla!


Thomas Edison, inventatorul american al becului electric, a spus odată: "Nu știu ce să spun. "Geniul este 1% inspirație și 99% muncă grea." Acest citat este probabil mai faimos decât oricare dintre invențiile lui Edison. Pentru mulți oameni, este un citat care subliniază virtutea muncii asidue și este adesea sămânța de speranță pentru succes în fața tuturor cărților de auto-ajutorare care îți spun că motivul pentru care eșuezi este lipsa de efort. Cu toate acestea, această frază poate fi interpretată și în sensul că, chiar și cu un efort de 99%, dacă nu ai 1% inspirație, nu vei reuși. Așadar, de ce ai nevoie pentru a reuși: de muncă sau de talent? 

Să luăm mai întâi în considerare consecințele faptului de a avea doar una sau alta. În primul rând, efortul nu garantează succesul. De exemplu, conform unor date recente, jucătorii din prima echipă a Ligii majore de baseball din Statele Unite sunt bine plătiți, cu un salariu mediu de 4,25 milioane de dolari. Cu toate acestea, jucătorii din ligile inferioare care aspiră să ajungă în prima echipă câștigă doar 7.500 de dolari pe an. Putem spune că mulți dintre acești jucători, care își petrec decenii sărind din divizia a doua și a treia în timp ce câștigă salarii mai mici decât media, au muncit mai puțin decât omologii lor din prima divizie? Acesta este un fenomen comun în societatea noastră, chiar dacă nu este neapărat în sportul profesionist. Cu toate acestea, este, de asemenea, greșit să presupunem că talentul este o garanție a succesului. Acest lucru se datorează faptului că multe dintre persoanele care se remarcă pentru talentul lor la o vârstă fragedă se dovedesc adesea a nu fi mai bune decât o persoană obișnuită.

În cele din urmă, succesul nu se bazează doar pe muncă grea sau pe talent, ambele sunt importante. Dar asta nu înseamnă că nu putem răspunde la întrebarea: ce este mai important: munca grea sau talentul? În concluzie, cred că munca grea este mai importantă decât talentul. Există mai multe motive pentru acest lucru, dar unul dintre ele este că eu cred că talentul este descoperit în cele din urmă prin muncă grea. Atunci când majoritatea oamenilor aud cuvântul talent, se gândesc de obicei la persoanele care au un talent special, cum ar fi rezolvarea unor probleme dificile de matematică la o vârstă fragedă, fără o pregătire formală, sau cântatul la un instrument muzical cu mare pricepere. Cu toate acestea, foarte puțini oameni sunt înzestrați în acest fel, iar abilitățile lor naturale nu stau neapărat la baza succesului lor. Mai degrabă, ei cred că, printr-un efort constant, își pot identifica talentele - domeniile în care pot obține rezultate mai bune decât alții atunci când depun același efort - și se pot remarca din mulțime.

Așadar, dacă vrei să reușești, trebuie să muncești din greu. Acest lucru nu înseamnă că "dacă îți dorești suficient de mult și muncești suficient de mult, visele tale se vor împlini", ci mai degrabă că "eforturile tale ar trebui să fie oarecum direcționate", ceea ce înseamnă că, dacă nu ești mulțumit de rezultatele eforturilor tale, să faci un pas înapoi și să cauți o nouă direcție este o opțiune de luat în considerare, pentru că a renunța fără să te străduiești mai mult poate însemna, așa cum spun unii, să renunți la succes, dar poate însemna și că talentul tău nu este suficient pentru a te face să ai succes în viitor. Prin urmare, dacă puteți face un efort pentru a vă găsi talentul în perioada de după ce ați renunțat, veți putea să vă apropiați un pic mai mult de succes.