『Yuval Noah Harari』 susține că abilitatea de a comunica și de a coopera este singura abilitate fundamentală care distinge oamenii de alte creaturi. Nu sunt de acord cu opinia lui.


În cartea 『Homo Deus』, 『Yuval Noah Harari』 spune că trăsătura umană care a permis oamenilor să domine pământul este capacitatea de a comunica și coopera. Există două motive principale pentru afirmația lui Yuval Noah Harari că abilitatea de a comunica și de a coopera este abilitatea fundamentală care distinge oamenii de alte creaturi.

În primul rând, motivul important pentru care oamenii se află în vârful lanțului alimentar este că au putut să răspundă în mod flexibil la diverse situații. 『Yuval Noah Harari』 susține că ceea ce face posibil acest lucru este capacitatea de a gestiona complexitatea comunicării umane, care este cu mult superioară celei arătate de comunicarea altor creaturi vii.

În plus, 『Yuval Noah Harari』 susține că motivul pentru care oamenii au fost capabili să copleșească alte creaturi vii la un nivel de neegalat a fost faptul că posibilitatea unei cooperări la scară largă a fost posibilă. Argumentul este că, dacă cooperarea pe scară largă nu ar fi fost posibilă, oamenii ar fi concurat în continuare cu alte creaturi vii sau ar fi avut dificultăți în a arăta diferențe semnificative în măsura în care o fac acum.

Acest argument din 『Yuval Noah Harari』 pare destul de convingător și, având în vedere caracteristicile oamenilor pe care le experimentăm în viața noastră, nu pare că este deosebit de greșit. Cu toate acestea, nu există o bază specifică și obiectivă pentru 『Yuval Noah Harari』 să spună că cel mai mare factor care îi face pe oameni speciali este capacitatea de a comunica și de a coopera. Într-o oarecare măsură, se recunoaște că abilitatea de a gestiona complexitatea comunicării pentru un răspuns flexibil și posibilitatea unei cooperări la scară largă, așa cum sugerează 『Yuval Noah Harari』, sunt caracteristici ale oamenilor care îi deosebesc de alte animale. Cu toate acestea, se poate spune că este doar opinia subiectivă a lui 『Yuval Noah Harari』 că numai aceste caracteristici au permis oamenilor să domine pământul.

În plus, 『Yuval Noah Harari』 spune că inteligența și capacitatea de a face unelte nu au jucat un rol semnificativ în cauza dominației oamenilor pe Pământ, dar și acest lucru lipsește dovezi. Multe studii care au fost efectuate până acum susțin faptul că inteligența și capacitatea de a face unelte au fost influențate atât de trăsăturile umane unice, cât și de capacitatea de a comunica și de a coopera. Studiile tradiționale au sugerat că, mai mult decât orice altceva, mersul drept este cel mai mare factor care îi face pe oameni speciali. Acest lucru se datorează faptului că, pe măsură ce oamenii au devenit capabili să meargă în poziție verticală, au putut să folosească ambele mâini liber pentru a face și a folosi unelte, ceea ce le-a crescut capacitatea creierului. Acest lucru se datorează faptului că, pe măsură ce a crescut treptat, inteligența sa s-a dezvoltat și ea. Australopithecus afarensis, numit primul om, se spune că a fost capabil să facă și să folosească instrumente simple cu mâna. Homo habilis, care a apărut în urmă cu 2 milioane de ani, este, după cum sugerează și numele, un om care folosește unelte. Ceea ce este important aici este că abia după Homo habilis a fost creat un centru de limbaj în creierul uman, iar limbajul este cel mai important factor în comunicarea și cooperarea umană. În cele din urmă, pe măsură ce oamenii mergeau drept, inteligența și abilitățile lor de a face unelte s-au dezvoltat, iar acest lucru a fost antrenat, permițându-le să-și folosească creierul mai liber, permițându-le să folosească limbajul. Abilitățile de comunicare și cooperare pot fi văzute ca produse secundare ale dezvoltării inteligenței superioare. Prin urmare, din cercetările existente se poate constata că pretinderea comunicării și cooperării în același timp negarea inteligenței în abilitățile umane speciale este în sine contradictorie. În acest caz, este corect să luăm în considerare mersul drept ca un factor care distinge fundamental oamenii de alte animale. Acest lucru se datorează faptului că mersul drept le-a oferit oamenilor abilități speciale în inteligență, fabricare de instrumente, comunicare și cooperare. Desigur, nu sunt deloc sigur că mersul drept este motivul pentru care oamenii au ajuns să domine Pământul. Acest lucru nu face decât să respingă opinia lui 『Yuval Noah Harari』 că doar comunicarea și cooperarea îi fac pe oameni speciali.

『Yuval Noah Harari』 argumentează după cum urmează de ce furnicile și albinele, care au cooperat sistematic chiar mai devreme decât Homo sapiens, nu au reușit să domine umanitatea sau pământul. Deși furnicile și albinele sunt caracterizate de cooperare într-un mod foarte sofisticat, ele nu sunt capabile să comunice între ele, să se critice reciproc și să îmbunătățească sistemele sociale. Un exemplu reprezentativ este că, chiar și atunci când se confruntă cu o nouă amenințare pentru mediu sau cu o nouă oportunitate, este imposibil să ghilotinați regina albinei și să începeți o revoluție pentru a stabili o republică. Dar vreau să resping aici. Oare din cauza abilităților superioare de comunicare ale oamenilor au provocat Revoluția Franceză și au dezvoltat internetul, permițând o comunicare mult mai largă și mai rapidă decât înainte? În principiu, cred că părerea lui 『Yuval Noah Harari』 că furnicile și albinele au abilități excelente de cooperare, dar lipsa abilităților de comunicare este lipsită de bază. Cu toate acestea, furnicile și albinele, ale căror abilități de cooperare sunt mult mai bune decât oamenii, nu pot crea internetul. Acest lucru poate fi interpretat doar ca rezultând din diferența dintre inteligența de a se gândi la ceva care ar putea conecta toate părțile lumii, cum ar fi Internetul prin unde radio, și capacitatea de a crea instrumente numite computere. Dacă furnicile și albinele ar fi avut inteligența și capacitatea de dezvoltare a instrumentelor de a dezvolta internetul, ele ar fi evoluat în acest fel. Prin urmare, este pe deplin refuzat faptul că numai comunicarea și cooperarea îi fac pe oameni speciali.

Din aceste motive, dovezi și date, nu sunt complet de acord cu opinia lui 『Yuval Noah Harari』 conform căreia caracteristica fundamentală și specială a oamenilor care le-a permis să domine pământul este capacitatea de a comunica și de a coopera.