Putem folosi big data pentru a prezice infracțiunile și a reduce apariția lor? Să aruncăm o privire asupra modului în care pot fi utilizate big data.


Este o lume înspăimântătoare acolo, cu atât de multe infracțiuni care au loc chiar acum, iar tu sau cineva pe care îl cunoști ar putea fi o victimă. Infracțiuni precum crima și agresiunea sexuală cauzează daune ireparabile victimelor, astfel încât accentul ar trebui să fie pus mai degrabă pe prevenire decât pe pedeapsă. În cazul agresiunii sexuale, se fac eforturi pentru a preveni astfel de infracțiuni prin brățări electronice la gleznă și prin publicarea identității agresorilor sexuali, dar problema nu este complet rezolvată. Este imposibil să se prevadă și să se prevină aceste infracțiuni?

Big data reprezintă colectarea, stocarea, gestionarea și analiza unor seturi mari de date structurate sau nestructurate care depășesc capacitatea instrumentelor tradiționale de gestionare a bazelor de date de a colecta, stoca, gestiona și analiza datele, precum și tehnologia de extragere a valorii din aceste date și de a analiza rezultatele. Multe companii și țări dezvoltate au început să cerceteze și să dezvolte big data ca tehnologie-cheie pentru viitor, iar Coreea de Sud a anunțat, de asemenea, "Strategia de dezvoltare a industriei de date mari" ca motor-cheie al economiei creative în cadrul "Guvernului 3.0". Având în vedere un astfel de interes, se așteaptă ca dimensiunea pieței de big data să continue să se extindă în următorii cinci ani.

Tehnologia de analiză a datelor există de mult timp, așa că de ce se face că big data se bucură acum de atenția și așteptările tuturor companiilor și țărilor? Big data a atras atât de multă atenție din cauza creșterii rapide a cantității de informații și a creșterii puterii de calcul și de analiză a computerelor. Trăim într-o avalanșă de informații, datele produse în ultimii doi ani reprezentând 90% din datele acumulate de omenire. În viața noastră de zi cu zi, generăm o mulțime de date prin intermediul dispozitivelor inteligente, al computerelor și al internetului. Se așteaptă ca această cantitate masivă de date să ne ofere informații în viitorul apropiat prin îmbunătățirea capacităților de calcul și de analiză.

Datele mari sunt aici pentru a rămâne, dar sunt deja folosite într-o varietate de moduri. Statisticile de căutare pe site-urile web și datele din social media pot fi folosite pentru a face previziuni de piață și există chiar și fonduri Twitter care folosesc tweet-urile pentru a face investiții. Marketingul este, de asemenea, posibil prin analiza modelelor de comportament ale consumatorilor. În special, big data este utilizat în mod activ în domeniul distribuției și al finanțelor, unde industria de vânzare cu amănuntul folosește rețelele pentru a genera date de distribuție și a le utiliza pentru strategii de vânzare. Companiile financiare utilizează, de asemenea, big data pentru gestionarea clienților, gestionarea riscurilor și marketing.

Există o oportunitate pentru toată lumea de a profita de noile date, tehnologii și analize. Big data poate fi utilizat pentru a accelera procesul decizional, pentru a prezice tendințele pieței și pentru a pregăti răspunsuri în timp util. De asemenea, analiza datelor poate fi utilizată pentru a automatiza sarcinile, a elimina redundanțele și a stabiliza procesele. Cu toate aceste beneficii, big data vă poate oferi un avantaj competitiv față de alte companii și țări. Cu toate acestea, big data necesită o mulțime de capacități, iar firma de cercetare de piață Gartner prezice că peste 85% dintre companiile din Fortune 500 nu vor reuși să utilizeze big data pentru a obține un avantaj competitiv.

Pentru a utiliza în mod corespunzător big data, trebuie să aveți o cultură organizațională IT matură. În plus, este important să aveți oameni cu cunoștințe și experiență atât în domeniul IT, cât și în cel al afacerilor, precum și oameni de știință în domeniul datelor cu cunoștințe statistice și matematice. Fără un astfel de mediu, este puțin probabil ca adoptarea big data să producă rezultate semnificative. Este important să se construiască mai întâi o infrastructură care să poată utiliza în mod corespunzător big data, nu doar să se adopte tehnologia big data.