În această postare pe blog, ne vom concentra pe etapele modelului OSI 7-layer și pe modul în care protocoalele sunt utilizate pentru a transmite informații.


Un protocol este un angajament standardizat la nivel internațional pentru a transmite cu acuratețe și fiabilitate informațiile de la un expeditor la un receptor într-o situație de comunicare. Pentru ca aceste protocoale să poată fi aplicate în situații de comunicare din lumea reală, este necesară o structură logică standardizată, cea mai reprezentativă fiind modelul OSI cu șapte straturi, care împarte funcțiile de comunicare în șapte etape. În acest caz, informația pe care expeditorul dorește să o trimită este trimisă prin etapele de la 1 la 7 ale transmiterii și livrată receptorului prin etapele de la 1 la 7 ale recepției.

Etapele de la 5 la 7 ale acestui model au în comun faptul că informațiile sunt tratate din punct de vedere software, care se numește strat superior. Stratul cel mai de sus, nivelul 7, se numește stratul de aplicație, unde expeditorul sau software-ul accesează rețeaua. De exemplu, acesta este locul în care expeditorul accesează un site și se conectează. Al șaselea nivel, stratul de reprezentare, convertește informațiile pe care doriți să le trimiteți în formate standard de calculator, cum ar fi șiruri de caractere și numere, astfel încât să fie compatibile cu alte calculatoare. De asemenea, comprimă informațiile în timpul transmiterii și le decomprimă la recepție. Etapa 5, stratul de sesiune, adaugă puncte de control la informațiile pe care le trimiteți pentru a oferi un punct de referință pentru retrimiterea în caz de erori.

Pe de altă parte, de la primul până la al patrulea strat se numesc straturi inferioare, dar toate au în comun faptul că funcționează pe partea fizică pentru a permite livrarea informațiilor. Stratul de transport este responsabil de împărțirea informațiilor în unități numite "cadre" și apoi de etichetarea fiecărui cadru cu adresa de internet a destinatarului pentru a se asigura că informațiile sunt livrate corect. Al treilea strat, stratul de legătură de rețea, este responsabil de stabilirea căii optime pentru livrarea cea mai rapidă și mai sigură a informațiilor către destinatar. Odată ce calea este stabilită, al doilea strat, stratul de legătură de date, convertește informațiile cadru cu cadru în biți, reprezentați prin 0 și 1 binari, care pot fi transmise fizic, și le trimite la stratul fizic. În cele din urmă, stratul fizic verifică condițiile mecanice, cum ar fi tipul de cablu și semnalele electrice pentru transmiterea informațiilor, iar dacă totul este în regulă, trimite informațiile prin cablu.

În procesul de transmitere și recepție a acestor informații, nu există nicio legătură directă între cele N straturi ale emițătorului și cele N straturi ale receptorului, cu excepția straturilor fizice care sunt conectate prin cabluri. Cu toate acestea, pentru a transmite cu precizie informațiile, cele n straturi ale emițătorului și ale receptorului trebuie să interacționeze funcțional în jurul protocoalelor straturilor lor respective, astfel încât fiecare dintre cele n straturi ale emițătorului trebuie să adauge protocoalele stratului său la informațiile pe care le trimite. Protocoalele adăugate de fiecare strat sunt interpretate de stratul corespunzător al receptorului și sunt imediat eliminate, lăsând doar informațiile pe care receptorul dorește să le primească în etapa 7.